пʼятниця, 13 січня 2012 р.

Спорядити мисливця

У скільки обійдеться мисливське екіпірування новачкові

12 січня 2012 року, "Коловорот" № 56

Стати мисливцем – задоволення не з дешевих. Древнє ремесло давно вже обходиться без загостреної палиці. Знаряддя для полювання тепер такі, що печерній людині і в страшному сні не приснилися б.

Сьогодні тим, у кого в кишенях гуляє вітер, не місце у лавах мисливців, адже стати ним коштуватиме досить-таки кругленьку суму. Але інстинкти звіролова з крові більшості сучасних чоловіків ще не вивітрилися.

Найнеобхідніше сучасному мисливцеві в першу чергу мати зброю, набої, спецодяг, хороше взуття (одяг та взуття потрібні окремо як для літньої пори, так і для зимової) – і це вже не кажучи про посвідчення мисливця, ліцензії та інші дозволи. Незайвими у лісі стануть і мисливський собака (цуценя мисливської породи коштує від 100 доларів) та позашляховик.
 
Спершу потрібно отримати мисливський квиток, а тоді уже думати про все спорядження. Він коштує 66 гривень, проте мороки буде немало – треба успішно скласти іспити, отримати дозвіл на придбання зброї. Вступ до товариства мисливців та рибалок обійдеться у 404 гривні. Ліцензія на відстріл кози – 1500 грн, а кабана – «усього» 3500 грн. Сезонна картка для полювання на птахів коштує 250 грн,  на зайця чи лисицю – 320 грн.
 
Ціни на мисливську рушницю є напрочуд різними. Якщо найдешевші двостволки обійдуться вам майже у 4000 грн, то якісні, імпортного виробництва, – у п’ять разів дорожчі. Транспортувати зброю без чохла заборонено, а його ціна – 300 гривень. Набої 3-8 гривень за штуку, також залежно від виробника.
 
Взуття має велике значення, адже мисливець повинен багато ходити по лісі у пошуках слідів звірини. Необхідно, щоб воно було зручним і водонепроникним. Особливо важливий зимовий варіант мисливського взуття. Не варто економити на цьому – тому віддати доведеться не менше 600 гривень. «Мені кум із Сибіру привіз унти з оленячої шкури. У них там мисливці полюють у цьому взутті, бо дуже тепле. Я їх беру взимку до лісу тільки на тоненьку шкарпетку – навіть жарко стає», – розповідає досвідчений мисливець пан Василь. 
 
Хороший одяг коштує також немало – зимовий варіант обійдеться не менше 2500 грн, літній – 1500 грн. Якщо хочете зекономити, то заплатите на ринку 700 грн за зимовий і 300 грн за літній одяг.
 
Словом, перед тим, як стати мисливцем, задумайтеся, чи «потягнете» таке хобі, адже не одну середньостатистичну зарплату потрібно відкласти мисливцеві-початківцю, щоб купити усе перелічене вище.

Галина Антоши

Немає коментарів:

Дописати коментар