пʼятниця, 20 січня 2012 р.

У садочків Старого Самбора забрали електроенергію!

19 січня 2012 року, "Коловорот" № 57

17 січня, коли уся Старосамбірщина вже готувалася до Щедрого вечора, непересічна подія сталася у райцентрі. Два дошкільні навчальні заклади міста позбавили електропостачання. Більше того, складається враження, що садочки Старого Самбора нікому не потрібні.


Ситуація із дитсадками у райцентрі на сьогодні доволі складна. Але незаперечним є той факт, що обидві установи перебувають у «підвішеному» стані, а їхні керівники ні сном ні духом не відають, що їх, працівників закладу і підопічних малюків чекає завтра. Виникла серйозна проблема з фінансуванням.

До 2011 року садочки перебували на балансі міської ради, у бюджеті котрої і були закладені кошти на діяльність ДНЗ. Та міська рада влізла у борги, заробітну плату працівникам не виплачували. Тож Старосамбірська  РДА висловила пропозицію прийняти садки на баланс відділу освіти, де вони й перебували увесь минулий рік.
 
Та надійшов новий бюджет – бюджет 2012 р. І сьогодні відділ освіти уже не фінансує ДНЗ, а міська рада не приймає над ними «шефство», оскільки їй  бракує коштів.
«Ми можемо взяти садки під свою опіку, але лише з 1 вересня – на більший термін нам просто не вистачить грошей», – пояснив міський голова Іван Грись.
 
Хто у цій ситуації винен, як дитсадки працюватимуть далі – у наступних номерах «Коловороту» ми обіцяємо з`ясувати ці питання. А поки що малюкам міста загрожують темні кімнати. Адже Старосамбірський РЕМ припинив постачання електроенергії у заклади, бо керівництво не впевнене, ким та коли послуги будуть оплачені. Цілком можливо, що так само зроблять і працівники газової служби.

КОМЕНТАРІ

Дарія Сивак,
завідувач Старосамбірського ДНЗ №1
Я не можу поки що нічого коментувати. Я не знаю, у якому режимі ми працюватимемо далі. Можу гарантувати вам, що дітей будемо приймати. Я прошу своїх працівників поки що утриматись від хвиль протесту і різноманітної «забастовки» до з`ясування ситуації. Добре, що маємо опалення. А на днях свята – дітей буде менше. Якось вийдемо із цього.

Володимир Цегенько,
голова Старосамбірської РДА

Ситуація така. Ми пропонували до 1 серпня віддати садочки на районний баланс. Але нам їх не віддавали. Для того, щоби прийняти ДНЗ, потрібно було підписати угоду про міжбюджетні трансферти між головою Старосамбірської районної ради Володимиром Горбовим і мером Старого Самбора Іваном Грисем. Тоді 1 серпня фінансове управління області робить зміни дотації вирівнювання. Тобто кошти на утримання садочків будуть іти не в міську раду, а в районну. Але це не було зроблено.
Задумка проста – садочки беріть, а гроші будуть нам іти. На утримання садочків йде приблизно три мільйони гривень. Частково таке робилося у 2011 році, садочки ми забрали, а гроші нам не повернули.
На сесію міської ради нас ніхто не запрошував.

Іван Грись,
мер Старого Самбора
Є акт прийому-передачі, де чітко вказано, що ДНЗ Старого Самбора з 1 січня 2011 року переходять на баланс відділу освіти Старосамбірської РДА. Вони були передані разом із приміщеннями, обладнанням та штатними працівниками. Цей акт підписали і депутати міської ради, й завідувачі ДНЗ, і, що найголовніше, начальник відділу освіти. За цей рік відділ освіти погасив усі борги та справно виплачував зарплату. Але навіть якби я зараз захотів – я не маю права фінансувати дитсадки, бо вони не є на балансі міськради. 17 січня 2012 року сесія міської ради прийняла рішення прийняти садки з 1 вересня 2012 року. І то за умови, що не буде ніяких боргів. У цьому документі  (акт прийому-передачі, – авт.) ви не знайдете пункту, де вказано, що відділ освіти бере садки всього лише на один рік. Якщо був би вказаний такий термін – то з 1 січня 2012 року дитсадки перейшли б на баланс міської ради. Але тут нема дати.

Тетяна Михаць

Немає коментарів:

Дописати коментар