пʼятниця, 13 січня 2012 р.

Новини з болота

12 січня 2012 року, "Коловорот" № 56

Буває й гірше
Ото деколи здається, що вже нема гірше, ніж у нас в Україні. Народ убожіє, владоможці учти справляють зі срібних тарілок під золотими люстрами; демократії меншає, корупції – навпаки…
Але починаєш розуміти, що нам ще не так погано, коли в ефір потрапляють новини з Північної Кореї. Подивишся, як до керма країни, що голодує, ведуть чергового синка Кіма, і як ридає натовп на центральній площі Пхеньяна через смерть Кіма попереднього – й усвідомлюєш, що хоч до цього у нас вороття не видно. Навіть у Росії вже не цілують здорові люди портрети  Путіна, а в нас навіть на Донбасі не моляться на «ікони» з Януковичем.

Проте, чи не з’явиться й у нас свій Кім, якщо мовчати та нічого не робити? Будь-яка влада прагне до абсолюту. І робить те, що дозволяє їй робити народ. Особисто,  не хочу дожити до часу, коли нам усім доведеться ридати за черговим спадкоємцем трону й цілувати портрети. А ви?

Протестуй, поки молодий!
Утім, поки що не схоже, що українці готові до такого дійти. Ми таки не розучилися казати «ні», коли бачимо свавілля. За підприємцями протестували чорнобильці, після чорнобильців протестують студенти. І уже вкотре навіть потужна охорона не зупиняє збурений народ. От і студентам, котрі протестують проти нового закону про освіту, вдалося пробитися до Верховної Ради. І знову депутати знімали значки та ховалися.
 
І навіть міліція, котра охороняє владоможців, схоже, уже втомилася стояти поміж ними та народом. Так, зрештою студентів виштовхали  з будівлі парламенту, але здалося, що робили це не надто охоче. Може, вони також не бачать «покращення життя вже сьогодні». А може, відчувають, що влада не така міцна, як хоче показати, і боїться власного народу?

Відповідальні за білборди
А ознаки страху – очевидні. От, наприклад, захляпали фарбою білборди із портретом Януковича у Львові. Регіонали наробили галасу – після чого почалося те саме в Тернополі та Запоріжжі. Мабуть, на тому не припиниться «фарбовий протест».
 
А що влада на те? Львівській облдержадміністрації наказали призначити відповідальних за білборди з обличчям президента в районах. Причому не просто тобі когось – а голів райдержадміністрацій. Так, ніби в них інших занять нема…
 
Ой, забули владоможці, що вони є слугами народу, а не лише представниками президента. Але то, схоже, також від страху…

Немає коментарів:

Дописати коментар