пʼятницю, 27 січня 2012 р.

Протест за гроші

26 січня 2012 року, "Коловорот" № 58

Українські політики – дивні створіння. Вони професійно навчилися: говорити одне – і водночас робити протилежне. Професійні політики (читай – нездари) з екранів “зомбоящиків” розповідають народові про те, як вони ратують за громадянське суспільство та скільки вони зробили, аби воно нарешті з’явилося і в Україні. А тим часом, вони ж абсолютно неспроможні зібрати бодай 2 тисячі людей на мітинг, при цьому не заплативши кожному принаймні по 50 грн. Таким чином наші політики власноруч знищують зародки громадянського суспільства, котре всупереч їхнім діям усе ж розвивається. Хоча й доволі мляво.

Я ще можу зрозуміти владу. Її в Україні ніхто не любить. Та й у принципі владу мало де люблять люди. На це є і об’єктивні, й суб’єктивні причини. Тому коли представники правлячої “еліти” збирають “платні” мітинги на свою підтримку – це не викликає ані подиву, ані нерозуміння. У них просто вибору немає. Якось негарно буде, якщо на акції в їхню підтримку крім них самих та міліціонерів більше ніхто не прийде.

Інша річ, коли йдеться про опозицію. В Україні стільки протестного електорату, що його потрібно лише правильно організувати. Після реформ Миколи Яновича люди самі готові масово виходити на вулиці. І, думаю, єдине, що їх стримує – це українська опозиція. Адекватні люди не хочуть виходити на протест під знаменами тих, із ким соромно навіть стояти поруч, не кажучи уже про те, щоб іти на якісь барикади. Тому адекватні на мітинги так званої опозиції й перестали ходити. У більшості, принаймні.
 
Проте український політичний театр продовжує свої гастролі, а отже шоу триває, і для нього потрібні актори. Та якщо немає ентузіастів – будуть наймані працівники. Як от на мітингу “об’єднаної опозиції” під головуванням “Крілика Сєні”. Співробітник «5 каналу» Андрій Ковальов після мітингу побачив і сфотографував момент розрахунку з «активістами». “Ці мітингарі абсолютно не приховували свого заняття. Гроші роздавали прямо поруч із тим місцем, де щойно був мітинг, і на очах у всіх», – обурюється журналіст. У той же час, за словами Ковальова, у сквері навпроти Софійської площі стояв “невдоволений натовп людей, близько 800». «Кричали про те, що з ними не розплатилися, що обіцяли автобус, щоб виїхати з Києва. Тут поруч люди поскидали на землю прапори «Нашої України», – цитує журналіста інтернет-видання “Українська правда”.
 
Це лише один маленький момент із життя сучасної опозиції і, можливо, майбутньої влади. Це методи, якими вони досягають своєї мети. Це люди, котрі нічим не відрізняються від тих, що уже при владі, бо використовують ті самі методи. Вони гарно розповідають про громадянське суспільство і демократію та, водночас, роблять усе, щоб знищити це суспільство в зародку. У громадянському суспільстві немає проплачених мітингів опозиції. Там є народні протести без партійних прапорів та псевдолідерів, котрі вважають своїх співгромадян бидлом і тому кидають їм грошові подачки.

Роман Рак,
головний редактор


Немає коментарів:

Дописати коментар