пʼятниця, 13 січня 2012 р.

Яйцем по біг-морді

12 січня 2012 рік, "Коловорот" № 56

Курячі яйця, шприц, фукорцин і пластилін. Це все, що необхідно, аби заляпати репутацію президента Януковича. Свого часу ми з друзями робили такі акції у Львові. Спершу – з плакатами Литвина про стабільність, згодом – із плакатами Тимошенко про те, що вона – це Україна. Брали яйця, шприцом витягували вміст і ним же натомість заливали фукорцин, зеленку чи чорнило. Дірку заліплювали пластиліном – бомбочка для біг-морди готова.

Ще раніше такі акції, у 2004-му, розпочали хлопці з київського руху “Варто”. Тоді вони мітили таким чином кандидата в президенти Віктора Януковича. В усіх цих випадках “яйце-бомба” – це був чи не єдиний спосіб для висловлення зневаги. Це прояв громадянської позиції активних людей, котрі показують її в доступний для них спосіб.

Тому істерика, яка розгорілася довкола обляпаних фарбою білбордів із привітанням Януковича, мене щиро дивує. Спершу Львівська обласна держадміністрація розіслала розпорядження для голів райадміністрацій, у котрому фактично переклала відповідальність за стан білбордів із Віктором Януковичем на голів районів. Про це йдеться у повідомленні громадської ініціативи “Змінимо Львів”. Додається навіть фото цього розпорядження, законність котрого викликає сумніви.
 
“Прошу систематично моніторити стан білбордів, на яких розміщене привітання Президента України Януковича В.Ф., і забезпечити збереження їх у належному стані”, – пише у своєму розпорядженні заступник голови Львівської ОДА Іван Груник.
 
Складається враження, що у районах Львівщини усе гаразд: і в соціальному, і в економічному, і в усіх інших сенсах. Голови РДА усі проблеми вже вирішили – тому тепер можуть зайнятися й охороною біг-мордів. Пропоную особисто голів РДА розставити з рушницями на пости поблизу вітальних “листівок” президента для відстрілу інакомислячих хуліганів.
 
До речі, львівська міліція порушила кримiнальну справу за фактом пошкодження бiлборда. Правоохоронці кваліфікують правопорушення як хуліганство. Дивно, як це досі обляпані біг-морди не прирівнюються за покаранням до навмисного вбивства, наприклад. Я от пропоную 15 років колонії за таке давати.
 
Але найбільше сподобався коментар Гані Герман на 5-му каналі. Цитата з “Української правди”: “Зараз, у такій ситуації не дуже простій у суспільстві, варто враховувати, де і які борди розвішувати. Якби, наприклад, це був борд, на якому було би написано: «Христос народився, славімо його. Віктор Янукович». І більше нічого. То, знаєте, кожен п’ятий, принаймні, б подумав, чи хоче кинути в ті слова якимось брудом”, – зазначила вона.
 
Правильно, треба приплести Ісуса Христа до Януковича – й тоді усе буде гаразд. Народ одразу полюбить податковий, трудовий, житловий кодекси, утішиться Харківськими угодами та реформами Азарова. І, звісно ж, перестане обливати фарбою обличчя президента на вулицях українських міст.

Роман Рак

Немає коментарів:

Дописати коментар