пʼятниця, 27 січня 2012 р.

Чи бути садкам у райцентрі?

26 січня 2012 року, "Коловорот" № 58

У минулому номері «Коловороту» ми розповідали читачам про непросте становище, у котрому опинилися садочки Старого Самбора. Чиновники міста та районної адміністрації не дійшли згоди – у результаті чого заручниками ситуації стали не лише діти, а й їхні батьки та працівники дитсадків. У чому ж річ? Що діється із дошкільними навчальними закладами?

Було ваше – стало нашеЕпопея із дитсадками в Старому Самборі розпочалася ще у 2010 році. Тоді міська рада не справлялася зі своїми обов’язками – у садочків росли борги: за комунальні послуги, за виплату заробітної плати, за харчування. Тому на сесію до мерії прибули «посланці» із РДА і взялися допомагати у скрутному становищі.
 
Таким чином на 2011 рік садочки “перекочували” із балансу міського на баланс районний.
Ось що про цю ситуацію розповідає перший заступник голови Старосамбірської РДА Роман Батючок: «Із метою вирішення даної проблеми та недопущення подібних ситуацій у майбутньому, райдержадміністрація запропонувала міськраді передати дошкільні установи на баланс відділу освіти. Були прийняті відповідні рішення міської і районної рад про передачу та прийняття – й у 2011 році дитячі садочки міста фінансувалися з районного бюджету».

Проблема наче вичерпалася. Усі задоволені? Все ж у 2011 році РДА неодноразово зверталася до міськради із проханням підписати потрібні угоди для того, щоб дитсадки стали власністю відділу освіти. Бо без цього вони були лише у користуванні останніх. Та угод чомусь не підписали.
 
Роман Батючок пояснює загрозливу ситуацію так: «У бюджеті міста була передбачена субвенція, для перерахування в районний бюджет, на фінансування дошкільних закладів освіти сумою 2075,4 тис. грн – фактично упродовж року перераховано лише 780,0 тис. грн, а  районним відділом освіти здійснено у 2011 році видатків на дошкільні заклади освіти на суму 2885,4 тис. грн.
 
Таким чином, Старосамбірською міською радою не перераховано субвенції до районного бюджету на суму 1 295,4 тис. грн, хоча залишок коштів на рахунках під кінець 2011 року становив 350 тис. грн.
 
Фінансувати дошкільні установи в 2012 році з районного бюджету і надалі можна було б за умови підписання Старосамбірською міською радою відповідної угоди з відділом освіти РДА до 1 серпня 2011 року. Оскільки підписати таку угоду міська рада відмовилася, то в 2012 році фінансування дошкільних навчальних закладів міста, відповідно до вимог ст. 88 «Бюджетного кодексу України», має здійснюватися з міського бюджету».
 
Однак міська рада не поспішала забирати собі садочки. Казали, що грошей вистачить лише на чотири місяці.
 
Садочки-сироти
Цілий тиждень старосамбірські дитсадки «існували». Мало того, що вони були просто нічиїми – ніхто не гарантував упевненості в завтрашньому дні. Працівники садочків трималися доволі довго, хоча вже таки планували організувати протест і не приймати дітей від батьків. Терпіли лише з поваги до останніх. 15 січня ніхто не виплатив їм авансу, хоч до того зарплату отримували вчасно. Більше того, попереднє відключення електроенергії лякало: так само могли вчинити і з газом, і з водою. І коли питання з електроенергією голова РДА Володимир Цегенько таки владнав – за справу дійсно взялися газовики.
 
«Ми дали попередження Старосамбірському ДНЗ №1 про те, що розглядається варіант відключення приміщення від теплопостачання, – розповів «Коловороту» начальник філії «Старосамбірське УЕГГ» Андрій Хомич. – Дитячі садки поки що вважаються такими, що не мають власника. Відповідно, нікому оплачувати послуги. З нами ніхто не укладав договори на 2012 рік –  нема гарантії, що нам оплатять використаний газ. Якщо ситуація не вирішиться – ми  будемо змушені відмовитися подавати газ у дитсадки».

Конфлікт вичерпано?Зрештою, працівникам ДНЗ набридло чекати з моря погоди – тож у вівторок, 24 січня, вони вирішили висловити свою думку у РДА. Приєдналися до них і батьки старосамбірських дошкільнят, котрим також не байдужа доля дитячих садочків.
 
Отож, адміністрація відразу організувала термінову нараду.
 
Не будемо вдаватися у подробиці: хто кого і в чому звинувачував. На щастя, справу таки залагоджено. І ось як: позачергова сесія міської ради приймає рішення взяти на баланс дитсадки з 1 лютого 2012 року. Тож якщо мер Старого Самбора  ще кілька днів тому заявляв, що не може опікуватися ДНЗ, бо у нього просто немає грошей – сьогодні на ситуацію він дивиться дещо по-іншому.
 
«Склалося так, що у нашому бюджеті кошти на утримання дошкільних установ були закладені лише частково. Їх вистачало лише на 4 місяці. Я пішов на компроміс тільки тому, що йдеться про дітей. Ми домовилися про те, що райадміністрація через відділ освіти передасть нам півмільйона гривень, а я скличу позачергову сесію, де буде ухвалено прийняття садків на наш баланс із 1 лютого. Після цього ми зможемо підписати угоди для постачання води, тепла, електрики. Протягом січня-місяця я не маю права фінансувати ДНЗ, адже вони не є на балансі міської ради».

Підводні камені
І все було б чудово, якби не постало інше питання: «А хто ж буде оплачувати зарплату і послуги за січень?»
 
Міська рада категорично відмовляється.
 
«Працівники можуть отримати зарплату через відділ освіти. Якщо це допустимо законом. У іншому випадку вони мають право звернутися до суду, після рішення котрого казначейство дозволить проплатити кошти на оплату праці людей, що працюють у ДНЗ», – так пояснив ситуацію мер Старого Самбора Іван Грись.
 
А перший заступник голови РДА Роман Батючок висловив цілком протилежну думку: « Ми оскаржимо це у суді навіть не тому, що хочемо чи можемо це зробити – а тому, що зобов’язані так вчинити. Міська рада виплатить усі гроші працівникам, коли суд прийме таке рішення», – сказав Роман Михайлович.
 
Натомість самі працівники дошкільних установ щиро надіються, що цього разу чиновники їх не підведуть, адже ця мізерна зарплата для декого з них є єдиним джерелом доходів.
«Володимир Цегенько сказав нам, що суд не забариться з рішенням, – каже електрик ДНЗ №1 Михайло Катинський. – Тож, якщо йому вірити, ми швидко одержимо чесно зароблені гроші».

Тетяна Михаць

Немає коментарів:

Дописати коментар