пʼятниця, 23 грудня 2011 р.

Смердюче питання (Частина 1)

Невідома речовина, якою палили в міській котельні Старого Самбора,
може виявитися небезпечним гудроном

22 грудня 2011 року, "Коловорот" № 53

Що за речовину спалювали у міській котельні Старого Самбора? Що містила сажа, яка осідала на машинах міщан, фасадах прилеглих будинків і в легенях жителів райцентру? Хто дав указівку палити речовину, що зовні нагадує гудрони поряд із житловими будинками та середньою школою? На усі ці питання намагалися знайти відповіді журналісти “Коловороту”.

І я – не я, і хата – не моя

Перше, що спробували дізнатися журналісти “Коловороту”: що ж насправді спалювали у міській котельні на вулиці Проектній? Для цього завітали до директора КП «Старий Самбір теплокомуненерго» Миколи Кішика. Нагадаємо, перший похід не дав жодних результатів – директор сказав, що немає зараз інженера, а без нього він не знайде потрібних документів, щоб сказати, що це за паливо. Та через тиждень пан Кішик заявив, що не буде ні про що розповідати і навіть погрожував журналісту викликати міліцію. Цю реакцію директора залишимо без коментарів. Прояснити ситуацію вирішили у безпосереднього начальства комунального підприємства, а саме – голови міської ради Старого Самбора Івана Грися.

Пан Грись надав відповідь на звернення громадян стосовно цього невідомого палива і розповів про суть справи, але при цьому зазначив, що не знає, ні того, як називається речовина, ні те, яка фірма його завезла. Натомість міський голова розповів, що невідоме паливо виготовлене із залишків гуми, нафтопродуктів та тирси і що “його було небагато – 2-3 тонни”. Він також зазначив, що у 2010-му році газова котельня на вул. Проектній була переведена на альтернативне паливо, і що постачальник запропонував це паливо котельні як альтернативне. “Цей вид палива не виправдав себе з тої причини, що із труби сипалася сажа. Хоча котел був пристосований до такого палива, але все-таки котельня розташована у центральній частині міста, у житловому масиві, біля школи та дитячої установи. Воно не є екологічно нечистим паливом, але саме на цій території непридатне, бо спалюється у густонаселеному місці. Але сама котельня була пристосована до газу, і труба, яка випускає димові відходи – також, тому, коли додавали трохи того палива з мішків – із труби йшла сажа. Жителі мали до того гарні умови – палили газом, повітря було чисте. А коли закинули трохи того альтернативного палива, хоч воно у кілька разів дешевше, – пішов чорний дим, запах. Я б сам був незадоволеним, якби біля мого дому почалося щось схоже», – прокоментував ситуацію Іван Грись.
Галина Антошик

Немає коментарів:

Дописати коментар