понеділок, 12 грудня 2011 р.

За що судимося?

8 грудня 2011 року, "Коловорот" № 51

Майже три сотні судових засідань відбулося цьогоріч на Старосамбірщині по кримінальних справах. І набагато більше – по адміністративних, цивільних та господарських.

Як розповіли «Коловороту» у Старосамбірському районному суді, важко говорити, за що люди позиваються найбільше. Скажімо, недавно був справжній «бум» – у день приймали по кілька десятків, а то й сотень, позовних заяв від дітей війни. В інші роки популярнішими були справи, пов’язані із земельними конфліктами та цивільними правопорушеннями.

Отож, загалом мешканці району доволі активно звертаються за допомогою до суду. Як же правильно подати позовну заяву – у суді з «Коловоротом» поділитися не захотіли.

«Це робота адвокатів, – сказав керівник апарату суду Іван Волошин. – Коли людина хоче з кимось судитися – вона звертається до адвоката, котрий детально  вивчає справу і грамотно складає позовну заяву. Кожен конфлікт є дуже індивідуальним, власне й адвокати спеціалізуються на конкретних напрямах. Тому говорити про якийсь шаблон процесу не варто».

Неможливо встановити єдиної суми, яку позивач сплачує суду. Адже вона також залежить від категорії справи, що її розглядають. В основному вартість судового збору – це відсоткова ставка від мінімальної зарплати.

Трапляються випадки, коли людину, котра скоїла злочин на території Старосамбірщини і тут проживає, судять за межами району. Це законно, оскільки робиться для  того, аби уникнути упередженого рішення суду.

Тетяна Михаць

Немає коментарів:

Дописати коментар