пʼятниця, 23 грудня 2011 р.

Новини з болота

Україна – ЄС? 
Україна – НОУ



22 грудня 2011 року, " Коловорот" № 53

Їздив наш Федорович до Брюсселя. Ніби усе правильно зробив. Страусячих мештів не взував, Європу своїм виглядом не смішив, Україну не «умикав», про роздягнених дівчат не говорив. Узагалі ніяких дурниць не казав. МЗС говорило за нього розумними словами. Ну, краса одним словом. Бери та підписуй із білим і пухнастим президентом України угоду про асоціацію, безвізовий режим; обіцяй вступ до Євросоюзу.


Але ж ні. Усе їм, тим європейцям, мало. Подавай їм демократію. А де ж ти її, ту демократію, візьмеш. І взагалі, хтозна, може, всю українську демократію Тимошенко десь сховала. Або Лазаренко до Америки вивіз? І що ж робити Януковичеві? Виправдовуватися, мовляв, Казань брав, Астрахань брав, а демократію не брав?
 
Скажете – тема серйозна, а нам все жарти жартувати? Якщо без жартів – то краще нічого не писати, аби залишитися в межах цензурних висловлювань. Хоча ще можна зацитувати Віталія Портникова: «Ніяких технічних проблем із підписанням угоди з ЄС не існує. Проблема була одна – моральна. Цю проблему створив Янукович, але українці могли її вирішити, і дуже просто. Якби під стінами суду на Хрещатику зібралося б хоча б стільки ж людей, як на “Податковому майдані” – український Президент особисто приїхав би звільняти опозиційного лідера, а слухняний йому псевдопарламент ухвалив би всі необхідні зміни в Кримінальному кодексі.
 
Владi плювати на Брюссель і Москву – вона боїться тільки власних громадян. Але громадяни пояснили один одному, що вони «не за Юлю», що це «не їхня війна», що «всі однакові». Навіть соратники Тимошенко затишніше відчувають себе на переговорах в Адміністрації Президента, ніж на мітингах. І ніхто не хоче зрозуміти, що справа взагалі не в Тимошенко. Справа в радянській судовій системі, в авторитаризмi. Це і є шлагбаум, який опустився на шляху України в цивілізований світ. І цей шлагбаум опустився не перед Януковичем. Він опустився перед усіма українцями. Опустився заслужено».
 
І я теж кажу: “Юля Юлею – вона тут лише символ. Але ж і справді, в тому, що Європа має нас у носі Янукович винен рівно настільки ж, наскільки й хвалена опозиція, котра в потрібні моменти чомусь тисне потрібні кнопки. І настільки ж, як і ми, усі, хто терпить свавілля державної машини. Європа не хоче бачити не тільки Януковича. Європа не хоче бачити поміж собою людей, котрі, зігнувши спину, несуть хабарі, хворіють через недбальство лікарів, недоїдають через казнокрадство чиновників і при цьому навіть не пробують розігнутися та стати в повен ріст.
 
Люди із зігнутими спинами – це неестетично. А в європейців уже століттями виробилося відчуття естетичного смаку. Ми не вписуємося в Європу. Тому не дивно, що ЄС каже нам не «ЄС», а «НОУ»”.

Немає коментарів:

Дописати коментар