субота, 17 грудня 2011 р.

Палиці в колесах

 15 грудня 2011 року, "Коловорот" № 52

Проблеми малого та середнього бізнесу

Малі й середні підприємства в Україні продовжують зіштовхуватися з суттєвими перешкодами на шляху власного розвитку як на рівні державної політики – так і на рівні ринкового середовища.


Пан Василь має приватний бізнес ще з початку дев’яностих. На його думку, основними проблемами у малому та середньому бізнесі є нестабільність законодавства, високе податкове навантаження та перевірки контрольно-наглядових органів. «До 2005-го з перевірками приходити могли хоч кожного дня. Будь-яка служба, без жодного скерування. Одного разу прийшла до мене з перевіркою одна зі служб, взяли хлопці товарну книжку, а звідти випадають акти перевірки. Вони питають мене: «Що це?» Я кажу: «Ви в мене вже п’яті за сьогодні». Закрили книжку і пішли. За Ющенка усе змінилося – податкова мала лише один раз на рік планову перевірку, про яку попереджала за 10 днів. Тепер із першого січня все повертається – знову можуть прийти будь-коли.

Ще проблемою є надто високі відрахування від зарплати працівника – в сумі майже половина виходить. Тому підприємці не хочуть брати працівників на офіційну роботу – це збитково», – каже пан Василь. Також, за його словами, у нашій країні зі всіма службами треба «дружити»: «Бо якщо не співпрацюватимеш – тобі створять всі умови для збитковості».

На думку пана Івана, котрий лише нещодавно став підприємцем, у процедурі відкриття власного бізнесу є багато передумов для корупції. Люди, не бажаючи втрачати час, погоджуються дати хабара: «Щоб отримати дозвіл на ведення своєї підприємницької діяльності потрібно обійти повно кабінетів. Кожен чиновник має право дати відповідь упродовж 30 днів. І якщо не хочеш півроку чи довше чекати на їх підписи – краще заплати і май спокій».

Нещодавно депутати Верховної Ради вирішили спростити чинну систему оподаткування для малого та середнього бізнесу. Підприємців пропонують поділити на чотири категорії. Кожну групу оподатковують по-різному – що більше підприємство, то більші податки. На думку підприємців – це вже значний крок уперед.

Нагадаємо, Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку й звітності суб’єктів малого підприємництва» Верховна Рада прийняла 20 жовтня 2011 року.

Як вважають експерти, закон дає можливість контролюючим і силовим органам чинити репресії стосовно бізнесу. Згідно з цим законом, податківці мають право анулювати свідоцтво платника податків за результатами перевірок, ставка оподаткування прив’язана до мінімальної зарплати, ліквідовується фіксований патент, що призведе до того, що люди змушені будуть платити податки незалежно від того, отримали вони доходи від бізнесу чи ні.

Також закон скасовує мораторій на перевірки, якого підприємці добилися після “Податкового Майдану”.

Галина Антошик

Немає коментарів:

Дописати коментар