пʼятниця, 30 грудня 2011 р.

Головні події 2011

29 грудня 2011 року, "Коловорот" №54

Що приніс Старосамбірщині рік, котрий минає? Що змінилося в районі? Що запам’яталося його жителям? В останні дні року «Коловорот» вирішив пригадати найбільш помітні події, що відбулися в районі протягом 2011-го.

1. Вугільні афери
Чим рік почався – тим і завершується. Як у лютому 2011 року школярі Старосамбірщини мерзли через неякісне вугілля, так і наприкінці року ситуація повторилася. Інший сезон, інший постачальник, інший начальник відділу освіти. А от голова РДА – той же. Чи означає щось особливе цей факт? Постачальник вугілля, червоноградський підприємець Віталій Рабковський вважає, що означає, та звинувачує керівника району, в тому, що той вимагав у нього переказати гроші на партійний рахунок. Сам же Володимир Цегенько стверджує, що лише порадив панові Рабковському віддати гроші на благодійність. Цей вузлик ще розплутувати і розплутувати. А от те, що трапилося на початку року, – уже нібито повністю дослідили в обласній міліції, тож у січні мають передати в суд.

2. Поява незалежної газети
Хоча «Коловорот» народився формально у 2010 році – все ж стала газета на ноги уже в 2011. Протягом цього часу вона постійно розвивалася, ми вчилися подавати інформацію по-новому, обирати справді цікаві для жителів району теми, підбирати відповідну форму подання. Змінювалися дизайн газети і її рубрики. Незмінним залишалося правило, яке ми взяли за основу від початку: бути чесними перед читачем. Так, часом ми й помилялися, але при цьому не боялися визнавати свої помилки, уточнювати інформацію чи навіть спростовувати її. Дуже вдячні вірним читачам, котрі терплять нас, попри наші недоліки.

3. Справа про наркотики у школі
Мова йде про понад 6 кілограмів коноплі, що знайшли у приміщенні школи в Старому Самборі. У переховуванні та продажі цих наркотиків звинуватили тренера з боксу місцевої ДЮСШ Івана Годія, однак суд його виправдав. Іншого головного підозрюваного поки що не знайшли. Заяви самого Годія про те, що в тому ж спортзалі займалися міліціонери, і треба ще перевірити, чи не вони причетні до наркотиків –  спростував начальник райвідділу Ігор Марадь. Справа загрожує перейти в ранг «висяків».

4. Переїзд ФК «Львів» із Добромиля
Подія доволі сумна, але все ж не така трагічна, як могла би бути. Побалансувавши на грані зникнення, футбольний клуб «Львів» усе ж вижив, однак йому довелося змінити власника. А він – новий власник, голова Федерації футболу Львівщини – перевіз команду до Львова, де вона зараз виступає на стадіоні СКА. Утім, схоже, частина вболівальників із Добромиля й досі залишається вірною команді. На жаль, поки що команда не відповідає їм взаємністю та грає не надто добре, залишаючись на останньому місці у Першій лізі.

5. Приїзд Філарета
Візит Глави Всеукраїнської церкви – завжди велика подія для району. Тому приїзд митрополита УПЦ КП Філарета доволі жваво обговорювався на Старосамбірщині. Багато людей зібрало й освячення Владикою храму. Утім, за чутками, був у візиті й політичний аспект. Подейкують, що приїзд Філарета організував не хто інший, як депутат обласної ради Михайло Гичка, котрий «зондує грунт» щодо можливого балотування у Верховну Раду і шукає підтримки, зокрема, в церкви. Та все ж, якими б не були мотиви, – для вірян приїзд митрополита мав інше значення, адже додав натхнення у вірі.
 
6. Європейські дні добросусідстваМасові гуляння, концерт за участю Скрябіна, польоти на повітряних кулях і багато інших цікавих розваг – це те, що отримали жителі Старосамбірщини та гості району завдяки Європейським дням добросусідства. Однак не розвагами тільки жив у цей час район, адже відбувалися під час ЄДД також і офіційні зустрічі, під час котрих представники прикордоння України та Польщі шукали відповіді на проблемні питання. А також намагалися пролобіювати у вищого керівництва поступ у питанні нового контрольно-пропускного пункту. Наскільки ефективними були ці ініціативи – побачимо уже в наступному році.

7. Успіхи ФК «Кар’єр»
Вдалим став 2011 рік для «Кар’єра» із Торчинович. Цього року футболісти зі Старосамбірщини виграли Меморіал Ернеста Юста і були лише за крок  у Кубка Львівщини. Утім, навіть незважаючи на поразку у фіналі, фахівці відзначають якісну гру, котру забезпечує «сплав молодості й досвіду», адже серед гравців команди є футболісти, котрі грали і у Вищій лізі.

Антін Бандера

Немає коментарів:

Дописати коментар