четвер, 1 грудня 2011 р.

1 грудня 2010 року, "Коловорот" № 50.

Вугільна афера, про яку “Коловорот” писав минулої зими, повторилася. Сумнівів у тому, що було вчинено злочин проти дітей – уже немає. Питання лише в тому, хто саме вирішив збагатитися, поставивши на кін здоров'я старосамбірських школярів? Ці та інші деталі розслідування намагалися дізнатися журналісти “Коловороту”.

Холодна афера на Старосамбірщині

Школярі знову будуть мерзнути? Райадміністрація закупила для школярів ще гірше вугілля, ніж торік

Про те, що для старосамбірських шкіл удруге закупили неякісне вугілля газета дізналася із скарг читачів. Журналісти “Коловороту” спробували перевірити ці чутки – й отримали підтвердження не лише від читачів, а й від правоохоронців, директорів шкіл та кочегарів.



Мерзніть мовчки!

Остання стаття про шкільне вугілля викликала обурення у держслужбовців із відділу освіти Старосамбірської райадміністрації. Не сподобалося те, що журналісти дозволили собі написати правду. Так, керівник інженерної групи відділу освіти Зіновій Михайлишин у телефонній розмові сказав нашій журналістці, що вона “підставила директора школи, яку сама ж колись закінчила”. Нагадаємо, у статті було написано про Тернавську ЗСШ, директор котрої мав сміливість розповісти газеті, що їм вугілля привезли нечасно. Газета не вважає “підставлянням” публікацію правдивих фактів із посиланням на джерело інформації і сподівається, що до людини, котра не побоялася дати коментар журналістові не буде застосовано адміністративного чи іншого тиску. Інакше виникає логічне запитання: «Чому в РДА так бояться, щоб директори шкіл говорили про забезпечення школярів вугіллям?»


Старосамбірське дежавю

У журналістів “Коловороту”, котрі взялися розслідувати “вугільну справу” сталося дежавю. Ситуація практично ідентична з минулорічною. Що більше, як з'ясувалося – вугілля цього року ще гірше, аніж у 2010-му. Тому ми вирішили звернутися за коментарем у відділ освіти РДА — структуру, яка відповідає за закупівлю вугілля. Керівник відділу Марія Нискогуз саме зараз перебуває на лікарняному, тимчасовий виконувач її обов'язків Богдан Ворик поїхав у відрядження до Києва, а керівник інженерної групи Зіновій Михайлишин від коментаря відмовився: «Без начальства я не буду нічого казати». Відтак газета вирішила дізнатися деталі ситуації, що склалася у голови райадміністрації Володимира Цегенька. Ми були переконані, що саме він зможе пояснити чому уже вдруге за останній рік ситуація із закупівлею палива для шкіл нагадує аферу. Утім, пан Цегенько відмовився давати коментар: “Ви давайте офіційні запити – ви це вмієте дуже добре робити. І ми вам дамо офіційну відповідь. Добре?” На пояснення, що хотіли б отримати коментар саме від голови РДА, пан Володимир відповів: “Ви дасте офіційний запит – я вам надам відповідь. Бо я вам дам коментар, він вам не сподобається, а ви зробите те, що ви хочете. Я би вас попросив… Я би вам радив дати запит – а ми вам дамо відповідь”.

Із законами не дружимо?

Не сподіваючись отримати швидку відповідь по телефону, журналісти “Коловороту” ще минулого тижня відіслали запит у відділ освіти – у ньому просили надати копію договору про постачання вугілля. Утім, впродовж законного терміну у 5 днів наше прохання не було задоволено. Відповідь, яку ми отримали, вразила усю редакцію: “Старосамбірської РДА повідомляє Вас про те, що на даний час начальник відділу освіти М.Нискогуз знаходиться на лікарняному. Після її виходу, вона зможе прийняти рішення про надання Вам даної інформації. Також просимо Вас повідомити відділ освіти з якою метою Вам необхідна дана інформація, так як вона стосується третіх осіб з метою повідомлення їх щодо збору інформації про них”.

Хотілося би пояснити шановним держслужбовцям, а саме заступнику начальника відділу освіти панові Ворику, що при усій повазі до пані Нискогуз, яка перебуває на лікарняному, це не компетенція начальника відділу РДА вирішувати: надавати публічну інформацію журналістам чи ні. Адже у законі про доступ до публічної інформації (стаття 6, пункт 5) сказано: “Не  може  бути  обмежено   доступ   до   інформації   про розпорядження   бюджетними  коштами,  володіння,  користування  чи розпорядження державним, комунальним майном, у тому числі до копій відповідних документів,  умови  отримання  цих  коштів  чи  майна, прізвища,  імена,  по  батькові  фізичних  осіб  та   найменування юридичних  осіб,  які отримали ці кошти або майно».

Окрім того, згідно з цим же законом, ми не зобов'язані повідомляти “чому ми збираємо цю інформацію”. Окрім того, відповідно до цього ж закону, ми не зобов'язані повідомляти, “чому ми збираємо цю інформацію”. Стаття 19, пункт 2: “Запитувач  має право звернутися до розпорядника інформації із  запитом  на  інформацію  незалежно  від  того,  стосується  ця інформація  його  особисто  чи  ні, без пояснення причини подання запиту".

Міліція в курсі. Запахло криміналом?

Із неофіційних джерел газеті стало відомо, що міліція уже давно в курсі цієї справи, що в коментарі “Коловороту” підтвердив головний міліціонер Старосамбірщини Ігор Марадь.
«Так, ми вже знаємо про ситуацію з вугіллям. Більше того, за цим фактом ведемо розслідування. Уже є пояснювальні від багатьох директорів шкіл. Думаю, невдовзі буде порушено кримінальну справу». На запитання: «Проти кого ж порушать цю справу?» – пан Марадь відповів: «Наразі я не хочу вдаватися у деталі, але ймовірно, що справа буде порушена проти приватного підприємця, котрий продав неякісний товар», – сказав він. І додав: «Не уникне відповідальності й представник відділу освіти, що з ним співпрацював. І відповідальність ця – кримінальна».

Постачальник вугілля: “Це все наклеп голови адміністрації на мене”.

Журналістам газети вдалося знайти постачальника вугілля та розпитати у нього чому його звинувачують у тому, що він, начебто, продав неякісне вугілля. Приватний підприємець Віталій Рабковський із Червонограда назвав “вугільну історію” наклепом і пообіцяв поставити на місце голову РДА Володимира Цегенька. Далі подаємо пряму мову:

Це все наклеп голови адміністрації на мене. На цю тему я буду розмовляти у іншому порядку та з іншими органами. Що це там твориться? Може, це якесь підставне вугілля? Бо ж цілий місяць від початку опалювального сезону все було гаразд. Я цікавився, я старався доставити якісне вугілля принаймні для того, щоб наступного року знову виграти тендер. Вугілля я возив на совість. Почався опалювальний сезон – я уточняв, запитував. Усе було добре, всі задоволені. І тут проходить місяць – і голова адміністрації (йдеться про голову Старосамбірської РДА Володимира Цегенька, - «Коловорот») починає щось під мене копати. Я не буду вам розповідати решти, поки не дочекаюсь останніх його кроків. Якщо він не зупиниться – я, по-перше, подам на нього у суд, а по-друге, напишу заяву у прокуратуру. Не буду вам говорити чому й за що. Не хочу завчасно піднімати шум. Але я його поставлю на місце.

Справа в тому, що вугілля доставлено якісне. Питання в другому – кому це
потрібно і для чого? Більше того, чому я не хочу говорити. Можливо, від мене хотіли багато «дечого», чого я, можливо, не дав. І на що я подам у прокуратуру. Повірте, там не у якості вугілля справа. Подумайте логічно. От показували по телевізору, що привозять вугілля, яке не горить, як болото. Скажіть, якби їм таке привезли – воно б протрималось цілий місяць?
Усе було добре, а от коли залишилися останні дні, щоб сплатити за вугілля
усі кошти – голова адміністрації каже всім директорам, щоб вони писали, що
вугілля неякісне. Чому? Робіть висновки самі.

Вони мені винні близько 130 тисяч гривень. Якщо у найближчий час за вугілля не розрахуються – це буде дуже великий скандал. Це хлопці великої корупції і хабарів”.

Згодом пан Рабковський назвав тих двох хлопців “великої корупції” у Старосамбірській РДА, але записати цю розмову на диктофон не було змоги, а злочини, у яких звинуватили цих двох держслужбовців надто серйозні. Тому, не маючи підтвердження цих фактів, “Коловорот” вирішив не публікувати названі нам імена. Попри це, ми продовжимо розслідування “вугільної афери” і спробуємо у наступному номері дати точнішу відповідь на запитання: «Хто ж знову спробував нагріти руки на здоров'ї старосамбірських школярів?»

Тетяна Михаць, 
газета "КОЛОВОРОТ"

КОМЕНТАРІ:

  Це вугілля навіть не горить без вентилятора 

       Василь Пліш, кочегар Стрілківської ЗСШ

     Погане привезли вугілля. Минулого року теж було погане, але цього - ще гірше. Це вугілля навіть не горить без вентилятора. Мусимо постійно його тримати ввімкнутим. Боїмося, щоб не згорів.  Закидаємо 10 тачок вугілля і шлаку вивозимо майже стільки ж. Колись привозили добре вугілля - з 10-ти тачок вугілля відходів було 3-4 тачки.   

     Розпалити його дуже важко, треба годину витратити, і то з вентилятором. А колись добрим за годину я вже всю школу напалював. З цьогорічним навіть двома котлами з три години і при теперішній погоді треба не менше трьох годин.

     Це вугілля на вигляд ніби добре, але як почнеш ним палити - суцільна мука. 30 тон вже пішло менше, ніж за місяць, хоч погода ще тепла. А що буде, як почнуться морози?


По накладній нам привезли 130 тонн поганого вугілля

     Ігор Попіль, завгосп стрілківської ЗСШ

     Заяв ніяких ми не писали, тільки пояснювальні. Приїжджали десь 11 чи 12 листопада з відділу боротьби з економічною злочинністю, перевіряли документи, вугілля, брали на експертизу. Я писав у пояснювальній, що вугілля не приймав, жодних паперів не підписував. 

     По накладній нам привезли 130 тонн поганого вугілля. Правда, чи там є стільки, не знаємо, бо переважити не можемо ніяк. У районі нема техніки, яка би виміряла такі великі вантажі. 

     Але спочатку привезли нам одну машину доброго вугілля на пробу. Ми спробували - добре, а за кілька днів привезли решту, але вже зовсім іншого. На вигляд різниці нема, але якість - набагато гірша.  

Галина Антошик



А у нас – тепло!

Стрілківська школа-інтернат не має проблем із вугіллям — адже закуповує його сама 

     Навчальний комплекс «Стрілківська школа-інтернат із поглибленим вивченням окремих предметів» при ЛНУ ім. І. Франка не отримує вугілля через відділ освіти Старосамбірської райдержадміністрації. Школа закуповує його сама, оголошуючи тендер.

       «Ми маємо право грати тендер на постачання вугілля, бо наша школа-інтернат має свою бухгалтерію і свій шкільний бюджет. Цього року вугілля нам постачає ПП «Сузір´я», претензій до нього у нас немає. Уже кілька років ми палимо якісним вугіллям», – розповіла «Коловороту» Тетяна Голубко, директриса НК.  

     До школи надходив лист від імені голови РДА Володимира Цегенька з дорученням перевірити вугілля на якість. Перевіряли паливо у Червонограді. За результатами експертизи, які містяться у висновку, зольність та вологість – у межах норми.  

                                                                                                                             Галина Антошик


1 коментар:

  1. ‎"У вашої газети можуть з'явитися проблеми" - це вже третій такий коментар ми отримали від "співчуваючих", після публікації цього матеріалу. В одному випадку редактору навіть порадили купити спецзасіб і не ходити поодинці в темну пору доби.

    ВідповістиВидалити