вівторок, 20 грудня 2011 р.

Гноївка – як аргумент

15 грудня 2011 року, "Коловорот" № 52


Відро гноївки – як аргумент у супере­чці з місцевою владою використав чоловік у селі Трушевичі Старосамбірського району. Йому не сподобалося рішення влади у спірному земельному питанні, тому чоловік узяв гноївку і, завітавши у приміщення держоргану, обмазав нею стіни. За це житель Старосамбірщини отримав 15 діб адміністративного арешту.



Деталі цього інциденту мені невідомі. Невідомі також і деталі земельної супере­чки та мотиви, з яких селянин із Трушевич взявся за відро з гноївкою. Але попри це – він уже заслужив на повагу.

Чоловік улаштував справжню акцію протесту. Не проплачену політичними партіями клоунаду – а реальну акцію спротиву. Так, можливо у доволі дивний спосіб, можливо з меркантильних інтересів. Але він не обурювався сусідові в маршрутці, не пускав слину невдоволення біля телевізора, лежачи на дивані. Він висловив протест таким способом, який вважав правильним. І це вартує поваги.

Людей, здатних на такі вчинки, у нас часто називають не зовсім адекватними. Інколи так воно і є, але прикро за інше. У нас надто рідко відбуваються справжні акти спротиву системі. У нас так мало людей, спроможних на реальний протест навіть при захисті власних інтересів. Що вже казати про інтереси суспільства, нації чи держави.

Комусь цей випадок може здатися смішним. Хтось може вважати смішним цього дядька, що використав як зброю відро з лайном. У мене він теж викликає радість. Щоправда, трішки іншого характеру. Я тішуся, що у нас ще є люди, котрі готові відстоювати свою позицію не в базарних суперечках чи інтелектуальних дискусіях – а справжніми вчинками в реальному житті.

Цей селянин – свідчення того, що ми ще маємо шанс побудувати громадянське суспільство. Суспільство вільних людей, котрі вміють захищати власну думку і, найважливіше, – не бояться це робити усіма доступними способами. Бо лише тоді, коли ми навчимося відстоювати власні інтереси – ми станемо спроможними відстояти інтереси нашої держави.

Роман Рак

Немає коментарів:

Дописати коментар