пʼятниця, 23 грудня 2011 р.

Смердюче питання (Частина 2)

Невідома речовина, якою палили в міській котельні Старого Самбора,
може виявитися небезпечним гудроном

22 грудня 2011 року, "Коловорот" № 53

Що за речовину спалювали у міській котельні Старого Самбора? Що містила сажа, яка осідала на машинах міщан, фасадах прилеглих будинків і в легенях жителів райцентру? Хто дав указівку палити речовину, що зовні нагадує гудрони поряд із житловими будинками та середньою школою? На усі ці питання намагалися знайти відповіді журналісти “Коловороту”.


Рука райдержадміністрації
Міський голова також розповів газеті, що паливо, як і котел для альтернативного палива у цій котельні з’явилися за вказівкою з райдерж­адміністрації. «Котел запропонували Миколі Кішику в райдержадміністрації – Роман Михайлович Батючок. Я про це й не знав. Про це паливо також вирішувала адміністрація – привезла десь аж із Миколаєва обласного. Після того направили до директора КП «Старий Самбір теплокомуненерго» п’ять чи шість перевірок. Місяць тому директор і головний інженер написали заяви на звільнення. Але я попросив їх не кидати роботу посеред опалювального сезону, бо зараз шукати нового спеціаліста, дати йому час вивчати технологію – величезна проблема”, – пояснив міський голова Старого Самбора. І додав: “Отак їх довела адміністрація району. Якщо колишній голова райдержадміністрації уболівав за комунгосп, то теперішній тільки страшить: «Я на вас прокуратуру, я на вас КРУ». У мене в 2010-му році було 16 перевірок! І КРУ, й міліція, і служба безпеки; й районні, і обласні – тут крутилися хто тільки хотів, бо я “неугодний” адміністрації».
Зважаючи на вище викладені факти, газета вирішила звернутися за поясненнями до першого заступника голови РДА Романа Батючка. Утім, спершу він пообіцяв перетелефонувати через 40 хв, але не перетелефонував і згодом слухавку на мобільному не піднімав.

Власне розслідування газети
Таким чином, спроби “Коловороту” дізнатися елементарну, здавалося б, інформацію про назву та походження невідомого палива завершилися безуспішно. Люди, котрі повинні володіти даними, що стосуються здоров’я жителів, так і не змогли чи не захотіли нас поінформувати. Натомість допоміг депутат міської ради Зеновій Сольчаник, від котрого журналісти газети власне й дізналися про дивне паливо. Панові Сольчанику вдалося забрати з котельні шматок цієї речовини, який “Коловорот” відправив до Львова на експертизу.  Точний склад речовини науковці знатимуть наприкінці тижня, після проведення лабораторних аналізів, тож опубліковані ці дані будуть у наступному номері газети. Поки що ж, після візуального огляду та за органолептичними показниками (зовнішній вигляд, колір, консистенція, запах) ця речовина нагадує нейтралізовані гудрони. Свого часу, їх завезли  для  експерименту на Добротвірську ТЕС – перевірити, чи можна їх там спалювати. Досвід показав, що горять вони не вельми добре. До того ж, як відходи 4 класу небезпеки (малонебезпечні) їх не бажано використовувати в населених пунктах або поблизу. У випадку Старого Самбора може бути не так усе райдужно. Якщо нейтралізація пройшла не повністю, і в кінцевому продукті збереглись частково кислі гудрони – це могло завдати шкоди здоров’ю жителів. Таким гудронам присвоєно перший клас небезпеки відходів – надзвичайно небезпечні. Утім, детальніше про це – в наступному номері “Коловороту”.

КОМЕНТАР
Ігор Кравець,
начальник відділу державної екологічної експертизи, дозволів і лімітів Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області

12 лютого 2009 року ми видали КП «Старий Самбір комуненерго» чотири дозволи, але тільки на спалювання газу. Тобто на викид у повітря оксиду азоту та оксиду вуглецю. Якщо палити дровами, то потрібні інші дозволи – на викид сажі, твердих часток та інших речовин. Палити вони повинні тільки газом.

Галина Антошик

Немає коментарів:

Дописати коментар